PDA

Переглянути повну версію : BMW і Mercedes-Benz налагоджують партнерські відносини


CONFIG
09.10.2008, 09:01:27
BMW і Mercedes-Benz продовжують шукати точки зіткнення протягом довгих і безумовно нелегких переговорів про перспективу партнерських відносин. Два автовиробники постійно змагалися один з одним, але останнім часом взаємні вигоди подібної співпраці як ніколи зросли перед лицем наростаючої кризи на автомобільному ринку, а також нової «зовнішньої» загрози з боку ще одного німецького автогіганта, концерну Porsche, який після поглинання Volkswagen (і Audi зокрема) стає найбільшим європейським автовиробником.

Бос баварської компанії Норберт Райтхофер ( Norbert Reithofer) відкрито висловився за партнерство, як і його колега з корпорації Daimler AG Дітер Цетше (Dieter Zetsche), хоча на ділі все набагато складніше і компаніям важко домовитися навіть про невеликі операції.

Обоє автовиробників мають загальні інтереси в розробці і виробництві нових двигунів V12 з подвійним турбонаддувом, необхідні для автомобілів Rolls-Royce і Maybach (дочірніх брендів BMW і Daimler AG відповідно). Той же Porsche з своїми підконтрольними підприємствами будує більше агрегатів V10, V12, W12 і W16, чим всі конкуренти разом узяті.

Розглядається спільна робота над серією невеликих і щодо недорогих моделей, які могли б використовувати чотирициліндрові двигуни, яких BMW має удосталь, а Mercedes-Benz виробляє недостатньо. Річ у тому, що наступні покоління A-Class і B-Class переходять на нові платформи і міняють ряд двигунів, яких Mercedes-Benz не хватає, оскільки колишні чотирициліндрові агрегати проводилися на замовлення, а нинішні двигуни C-Class дуже великі і дорогі. Зате турбодвигуни BMW об'ємом від 1,6 до 2,0 літрів підійшли б дуже добре.

Тим часом, BMW має запасний варіант, який може стати основним, якщо переговори з Mercedes-Benz проваляться. Спільно з італійським концерном Fiat баварський автовиробник збирається підготувати платформу для третього покоління MINI і нового Fiat Grande Punto. Можливо, та ж конструкція послужить основою для нової моделі Alfa Romeo або навіть наступного BMW 1-Series.