PDA

Переглянути повну версію : ДАІ пояснила, в яких випадках водіїв будуть розстрілювати на місці


Karabas Barabas
23.02.2011, 14:42:16
Через напади на інспекторів ДАІ, які останнім часом почастішали, правоохоронці вирішили нагадати, що даїшники мають право стріляти у водіїв.
http://image.tsn.ua/media/images/original/Feb2011/383392808.jpg
Список правопорушень, через які можна отримати поранення або й загинути від рук даїшника, опублікувала газета "Сегодня".

Даїшник буде стріляти, якщо наявні:

1. Напад на інспектора, що загрожує його життю і здоров'ю (з вогнепальною або холодною зброєю, лопатою, монтуванням, палицею і т. д.).

2. Захоплення або спроба захоплення заручника (пасажира, пішохода, інспектора).

3. Спроба наїхати транспортним засобом (машиною, трактором, мопедом) на інспектора або інших людей (наприклад, понятих, свідків і потерпілого від ДТП, сторонніх).

4. Спроба втекти від погоні на автомобілі, якщо при цьому виникає небезпека для інших людей і автомобілів. У цьому випадку стріляють по колесах.

5. Загроза зброєю (автомат, пістолет, гранату, ніж, навіть якщо це травматика, муляж або іграшка) інспектору або іншим людям.

6. Невиконання команди інспектора залишатися на місці або спроба заволодіти його зброєю.

7. Загроза, чи спроба нацьковування собаки (вівчарки, бійцівської, тер'єра) на інспектора і інших людей.

Коли інспектор не має права стріляти

1. Коли від куль можуть постраждати сторонні люди (пішоходи або, у разі гонитви за порушником, водії і пасажири інших автомобілів.

2. Коли перед ним вагітна, стара людина, людина з явними ознаками інвалідності (без ока, руки, ноги і т. д.), неповнолітній. Заборона не діє в разі групового або збройного нападу таких людей, що загрожує життю і здоров'ю людей, працівників міліції, а також якщо у нападників є в руках зброя (наприклад, у вагітну з пістолетом або інваліда з рушницею стріляти можна).

Інспектор зобов'язаний

1. Перед застосуванням зброї попередити про це: "Стій, стріляти буду", потім зробити попереджувальний постріл вгору і лише потім стріляти на поразку.

Приведення зброї в бойову готовність (явне зняття із запобіжника тощо) також є попередженням про можливий постріл у зловмисника.

2. Нанести мінімальної шкоди здоров'ю нападника (стріляти в ногу, руку, а не в тулуб або голову).

3. Якщо нападник поранений, негайно надати йому медичну допомогу та повідомити про цей випадок безпосереднього начальника або чергового ДАІ.

http://tsn.ua/ (http://tsn.ua/ukrayina/dai-poyasnila-v-yakih-vipadkah-vodiyiv-budut-rozstrilyuvati-na-misci.html)

viper
23.02.2011, 16:03:43
хоч би фото вибрали нормальне для статті.
мало того шо показують явне порушення ПДД , ше й розписують коли їм застосовувати зброю можна.
Стріляти треба їх...:wink:

vikoren
23.02.2011, 16:44:23
Стріляти треба їх...
:beer:

shpak
23.02.2011, 20:57:31
Я так розумію що стріляти можна завжди,даїшник буде завжди правий.

Vomont
23.02.2011, 20:59:09
Я так розумію що стріляти можна завжди,даїшник буде завжди правий.
нічого нового,завжди можна сказати що була загроза життю

G-power
23.02.2011, 21:52:36
Я так розумію що стріляти можна завжди,даїшник буде завжди правий.
shpak, - ти помиляєшся!

Карна відповідальність за перевищення влади, яке спричинило загибель людей у нас в країні вища, чим карна відповідальність за злочинну бездіяльність. Через це співробітник, який застосовує зброю, повинен бути впевнений у правильності рішення, яке він приймає. І ця впевненість повинна базуватися не на інтуїції, а на твердому знанні всіх законодавчих актів, положень уставу, що регламентують застосування зброї. Знання своїх прав із застосування мір примусу є основою прийняття рішення!
Відомий випадок, коли співробітник ППСМ, перш ніж заступити на чергування, заїжджав до дому, де й залишав свою табельну зброю. На питання, навіщо він це робить, сержант відповів, що так спокійніше. Мовляв, навряд чи він її застосує, а за втрату його можуть покарати ув'язненням. І це не дивлячись на те, що ППСМ тримає печальну першість з кількості працівників, які отримали фізичні ушкодження при виконанні службових обов'язків, і третє місце з кількістю загиблих співробітників.

Застосування вогнепальної зброї працівниками органів внутрішніх справ регламентовано Законом України "Про міліцію" від 20.12.1990 року, а також іншими нормативними актами відповідно до діючого законодавства України.

Стаття 12. Закону України "Про міліцію":
Умови і межі застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і вогнепальної зброї.

Міліція має право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю у випадках і в порядку, передбачених Законом України "Про міліцію". Застосуванню сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї повинно передувати попередження про намір їх використання, якщо дозволяють обставини. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян чи працівників міліції.
Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю до:
- жінок з явними ознаками вагітності;
- осіб похилого віку;
- осіб з вираженими ознаками інвалідності;
- малолітніх;
крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров'ю людей, працівників міліції, або збройного нападу чи збройного опору.
У разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов'язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян. При завданні шкоди міліція забезпечує подання необхідної допомоги потерпілим в найкоротший строк.
Про застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї, а також про будь-які ушкодження або смерть, які спричинені особі внаслідок застосування працівником міліції заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї, працівник міліції негайно та письмово доводить до відома безпосереднього начальника для сповіщення прокуророві.
(Частина статті 12 в редакції Закону N 2322-IV ( 2322-15 ) від 12.01.2005 )
Перевищення повноважень по застосуванню сили, в тому числі спеціальних засобів і зброї, тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Необхідна оборона
Відповідно до чинного Кримінального кодексу України саме в статті 36 "Необхідна оборона" необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.
На цьому питання необхідно зосередити більшу увагу, оскільки перевищення меж необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність лише у випадках передбачених у статтях 118 "Умисне вбивство при перевищенні меж необхідно оборони або у разі перевищення заходів необхідних для затримання злочинця" та 124 "Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів необхідних для затримання злочинця" Кримінального кодексу України.
Право на необхідну оборону може використовуватись лише за необхідних умов що стосуються обставин нападу та умов, що стосуються обставин захисту.
Зокрема заподіяння шкоди визнається правомірним, якщо напад був суспільно-небезпечним, наявним, дійсним. Захист при необхідній обороні визнається правомірним тільки тоді, коли шкода заподіяна особі, яка нападала, а не комусь іншому. Але, межі необхідної оборони перевищуються коли нападаючому заподіяна шкода зайва, непотрібна, у якій не було необхідності.

Стаття 15 Закону України "Про міліцію":
Застосування вогнепальної зброї

Працівники міліції як крайній захід мають право застосовувати вогнепальну зброю у таких випадках:
1) для захисту громадян від нападу, що загрожує їх життю і здоров'ю, а також звільнення заложників;
2) для відбиття нападу на працівника міліції або членів його сім'ї, якщо їх життю або здоров'ю загрожує небезпека;
3) для відбиття нападу на охоронювані об'єкти, конвої, жилі приміщення громадян, приміщення державних і громадських підприємств, установ і організацій, а також звільнення їх у разі захоплення;
4) для затримання особи, яку застали при вчиненні тяжкого злочину і яка намагається втекти;
5) для затримання особи, яка чинить збройний опір, намагається втекти з-під варти, а також озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожує життю і здоров'ю працівника міліції;
6) для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю чи здоров'ю громадян або працівника міліції.
Забороняється застосовувати і використовувати вогнепальну зброю при значному скупченні людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи. Працівники міліції мають право використовувати зброю для подання сигналу тривоги або виклику допомоги, для знешкодження тварини, яка загрожує життю і здоров'ю громадян або працівника міліції.

Стаття 15-1 Закону України "Про міліцію":
Гарантії особистої безпеки озброєного працівника міліції

Працівник міліції має право оголити вогнепальну зброю і привести її у готовність, якщо вважає, що в обстановці, яка склалася, можуть виникнути підстави для її застосування. При затриманні злочинців чи правопорушників або осіб, яких працівник міліції запідозрив у скоєнні злочинів чи правопорушень, а також при перевірці документів у підозрілих осіб, працівник міліції може привести у готовність вогнепальну зброю, що є попередженням про можливість її застосування.
Спроба особи, яка затримується працівником міліції із вогнепальною зброєю в руках, наблизитись до нього, скоротивши при цьому визначену ним відстань, чи доторкнутись до зброї, дають працівникові міліції право застосувати вогнепальну зброю.


Зі статистики, яка ведеться в нас в країні можу лише добавити одне - ні один працівник спецслужби чи міліції не буде застосовувати зброю даже якщо буде явна загроза його життю чи здоровю! 1. Йому дуже важко буде довести, що була така крайня необхідність. 2. Уявіть що за кермом глухий водій (з вадами слуху), який не почув сигналу працівника ДАІ про зупинку. Розпочинається переслідування, водій баче в зеркало дуло ПМ :shok: - і реакція його буде чим дужче надавити на педаль акселератора щоб уникнути попадання. 3. А якщо куля відрекошетить і попаде в пішохода, який мирно пив пиво в себе на подвірї, то у ГАЙЦА дупа буде як трьохлітрова банка:biggrin:. 4. Старайтесь не наражатись на конфлікти, і при можливості потрібно мати свідків при винекненні непорозумінь з органами правопорядку і все буде :ok:

shpak
23.02.2011, 22:37:02
Якби в нашій країні дотримувались законів,ми б такі речі на форумі не обговорювали.:rtfm:

bmwgorobec
24.02.2011, 00:25:12
Це точно.

vikoren
24.02.2011, 14:44:53
завжди можна сказати що була загроза життю
100%

dima_chedra
25.02.2011, 09:56:55
в моєму містечку (Миколаїв) десь майже 7 місяців мало місце переслідуваня зі стріляниною з вікна патрульного автотранспорту. Величезна кількість свідків, сліди від куль на машинах (3 шт.), п`яні в хлам інспектори (За кермоми ще зміг вийти, а той що стріляв випав з машини і ледь заліз назад). Як пізніше виявилсь, зброї він не брав на патрулювання а стріляли не відомо з чого і хто. (ВСІ СВІДКИ СЛІПІ І ДУРНІ).

vikoren
25.02.2011, 10:51:25
п`яні в хлам інспектори (За кермоми ще зміг вийти, а той що стріляв випав з машини і ледь заліз назад
бл то їх стріляти треба ахрінєвші ..... сам реально був свідком зупинили мене за перевищення їхав в жовтанці до жінкі родичів бл зупинили погоровили ну і ми поїхали вони ше стояли заїхали в магазин потім ше в один магазин типу з барчиком заходим стоять два удода по палташкі квасять піз...... а тепер шо бл будуть на всі сторони стріляти і відмазка елементарна Я СІ ВИСАДИВ БО МЕНІ СІ ЗДАЛО ШО МОЄМУ ДОВБАНОМУ ЖЕЗЛОВОМУ ЖИТЮ ШОСЬ ЗАГРОЖУВАЛО ..та ну їх на...