PDA

Переглянути повну версію : Верховна Рада спростила оформлення ДТП


Karabas Barabas
19.02.2011, 12:30:12
У парламенті прийнято закон, що спрощує оформлення матеріалів ДТП, якщо в аварії ніхто не загинув і не постраждав, а пошкоджені тільки транспортні засоби
Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП і виплат страхового відшкодування» був розроблений групою депутатів ще в минулому році і вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляє інформуправління апарату Верховної Ради, стаття 124 КпАП доповнено приміткою такого змісту:

«Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники ДТП скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю подію у відповідності з Законом України« Про обов'язкове страхування цивільно- правової відповідальності власників наземних транспортних засобів ».


Автори закону зазначають, що за 2009 рік тільки в 16% ДТП були потерпілі, то є велика частина ДТП могла бути оформлена без участі ДАІ, силами самих застрахованих учасників події.

Поки ж законом встановлено, що матеріали всіх без винятку ДТП оформляються виключно органами внутрішніх справ. Тому що потрапили в аварію громадяни змушені годинами чекати приїзду співробітників міліції.

Таким чином, у разі, коли в ДТП немає потерпілих, обидві машини застраховані, а обидва водії тверезі і згодні з причинами аварії, водій, у якого є поліс автоцивілки, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху - не платить штраф і не ризикує позбутися прав. Також у цьому випадку водіям не обов'язково викликати на місце ДТП даішників, а лише представників страхової компанії.