PDA

Переглянути повну версію : Як не платити за довідку ДАІ про наявність штрафів


Karabas Barabas
26.11.2009, 13:02:43
Українська Державтоінспекція звикла робити гроші абсолютно на всьому. Наприклад, при проходженні державного техогляду крім обов'язкових платежів водієві часто доводиться давати «на лапу» інспекторам, щоб ті «не вставляли палиці в колеса».

Але тепер, даішники додумалися до того, що вимагають гроші фактично за те, щоб допустити вас до ТО.

Мова йде про так звану довідці про наявність або відсутність штрафів за порушення правил дорожнього руху. Хоча надання водієм такої довідки не передбачено законодавством, в ДАІ настійно «рекомендують» її купити. Ціна довідки, небагато-немало - 39 гривень. Якщо врахувати, що ТО проходять мільйони автомобілів, бізнес дуже прибутковий.

Такий беспредел природно викликав негативну реакцію у водіїв. 8 вересня під час «гарячої лінії» з прем'єр-міністром, автомобілісти почали дзвонити і скаржитися, про те, що ДАІ вимагає зазначену довідку. У відповідь, Юлія Тимошенко дала розпорядження Юрію Луценку припинити подібну практику, але чомусь промовчала про те, на якій підставі спочатку за довідку були потрібні гроші. Очевидно, що кошти, отримані від продажу "пропусків на ТО", пішли «на ліво» і ніхто їх не повертатиме.

Після публічних заяв голови уряду, і запевнень керівника МВС про те, що такі довідки стали безкоштовні, здавалося б, проблему вирішено. Проте, в ДАІ мають іншу точку зору на цей рахунок.

До редакції «Дорожнього контролю» звернувся водій, який розповів, що у вересні, керуючись порадами ЗМІ, він склав заяву у ДАІ, з проханням надати йому інформацію про наявність штрафів.

22 вересня з ДАІ міста Кременчука за підписом начальника Хрестового О.В. прийшла відповідь, що водієві спочатку необхідно заплатити 39 гривень, і лише після цього йому буде надана інформація.

Таким чином, даішники мало того, що плюють на закони, так ще й демонстративно ігнорують розпорядження керівництва держави.

У цій ситуації «Дорожній контроль» радить не йти на поводу в ДАІ, а поступати таким чином:

Справа в тому, що в Україні існує такий чудовий закон, як Закон «Про інформацію». Згідно з цим законом кожен громадянин України має право звернутися до державного органу влади з інформаційним запитом. У цьому запиті, громадянин може зажадати надання БУДЬ що стосується його інформацією. Орган влади зобов'язаний БЕЗКОШТОВНО задовольнити вимога громадянина, крім випадків, передбачених законом.

Очевидно, що в жодному законі України немає такого поняття як «довідка про відсутність штрафів за 39 гривень», тому Державтоінспекція зобов'язана абсолютно безкоштовно повідомити громадянина про наявність або відсутність штрафів.

Нижче приклад такого інформаційного запиту:

http://roadcontrol.org.ua/foto/09/10/19.10.09sprav/02.jpg

СКАЧАТИ У ФОРМАТІ WORD (http://roadcontrol.org.ua/foto/09/10/19.10.09sprav/zapit.doc)

Якщо ж у ДАІ будуть ігнорувати такий документ, водій отримує всі підстави для звернення до прокуратури з проханням порушити кримінальну справу, а також право звернутися до суду і вимагати відшкодування моральної компенсації.

Дорожній контроль / roadcontrol.org.ua (http://roadcontrol.org.ua)

sergiy
26.11.2009, 13:19:52
корисна інфа Karabas Barabas, :respekt:
схожа ситуація була з тимчасовими ТП, мені вперло - не встиг його виробити.

Just be
26.11.2009, 13:25:09
Karabas Barabas, подивимось наскільки то правда, як буду зараз проходити ТО.

Vomont
26.11.2009, 14:57:52
Karabas Barabas, ти в то хоть сам віриш?

Karabas Barabas
26.11.2009, 17:22:01
Vomont, а що в цьому такого неймовірного щоб не вірити?

Vomont
26.11.2009, 20:11:03
Karabas Barabas, тут стільки судової тяганини що жоден з автовласників не захоче і не зможе цим займатись.

Karabas Barabas
26.11.2009, 20:23:43
Vomont, де ти вичитав про судову тяганину??? :)
мова йде про інформаційний БЕЗКОШТОВНИЙ запит до ДАЇ а не до суду..

Just be
26.11.2009, 20:25:37
Ти про яку судову тяганину пишеш ? Це заява в ДАІ, а не в суд.:biggrin:

Vomont
26.11.2009, 22:59:28
Якщо ж у ДАІ будуть ігнорувати такий документ, водій отримує всі підстави для звернення до прокуратури з проханням порушити кримінальну справу, а також право звернутися до суду і вимагати відшкодування моральної компенсації.
а вони точно її будуть ігнорувати

Yurec
27.11.2009, 09:54:41
Доброго дня всім. Цікава тема та, водночас, дещо безглузда. З власного досвіду (працюю в державній структурі) можу сказати, що звернення фізичних осіб до державних організацій - справа сумна, довга і в 9 з 10 випадках - безрезультатна. Навіщо утруждати себе написанням подібних листів, заяв, тощо.??? Перш за все, для кожного, хто справді хоче чітко усвідомвлювати юридичні аспекти проходження ТО потрібно ознайомитись з Постановою КМУ від 9 липня 2008 р. N 606 "Про затвердження Порядку проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів".
А саме п.26, де чітко та ясно прописано, які документи необхідно подавати працівникам ДАІ для проведення ТО:

26. Для проведення техогляду засобу працівникові
Державтоінспекції подаються такі документи:
1) паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, - для фізичних осіб, копії довідки з ЄДРПОУ та документа, що підтверджує факт закріплення засобу за водієм, - для юридичних осіб;

2) протокол перевірки технічного стану, виданий суб'єктом господарювання не раніше 45 діб до дати проведення техогляду, або міжнародний сертифікат технічного огляду, виданий центром технічного огляду для засобів, що виконують міжнародні перевезення вантажів і пасажирів;

3) реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання зазначеного засобу;

4) посвідчення водія, що дає право керувати засобом відповідної категорії, та талон до нього;

5) медична довідка щодо придатності водія до керування засобом відповідної категорії;

6) поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних засобів або документ, що підтверджує право на звільнення від страхування;

7) квитанція про сплату податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та у разі наявності документ, що підтверджує право на пільги із сплати такого податку (юридичними особами додатково подається розрахунок податку з власників засобів);

8) дозвіл на встановлення та використання спеціальних звукових і (або) світлових сигнальних пристроїв;

9) на засоби, що здійснюють перевезення небезпечних вантажів, додатково подаються свідоцтво про допущення засобів до перевезення небезпечних вантажів та свідоцтво про підготовку водіїв засобів, що перевозять небезпечні вантажі;

10) на засоби, що працюють на газовому паливі, додатково подається документ, що підтверджує проведення випробовування газової паливної системи в порядку і строк, установлені для даного виду обладнання та його комплектації.

У разі відсутності будь-якого документа, визначеного цим пунктом, техогляд не проводиться.

От і все !!!

Якщо ж працівник ДАІ вимагатиме від вас, так звану, "довідку ДАІ про наявність штрафів", запитайте його "який нормативно-правовий документ встановлює цю вимогу."

Дякую за увагу.

П.С.: По любим питанням щодо ДАІ, МРЕВ, проведення ТО, тощо звертайтесь, тема завжди актуальна.

Vomont
27.11.2009, 17:02:34
Yurec, дякуєм за юридичну підтримку!