PDA

Переглянути повну версію : UTQGS


shpak
28.05.2009, 17:10:59
Система UTQG (Uniform Tire Quality Grading System - система оцінки якості шин) вимагає від виробників зазначення оцінки якості колеса у категоріях:
• стійкість до спрацьовування (Treadwear)
• рівень зчеплення з мокрою дорогою (Traction)
• стійкість до нагрівання (Temperature)

Зазначена система впроваджена урядом Сполучених Штатів, зокрема, NHTSA - Національною Адміністрацією Безпеки на дорогах, щоб допомогти кінцевому споживачу порівняти шини, що пропонуються у торгівельній мережі.


Показник стійкості до спрацьовування (Treadwear).
Рівень Treadwear перевіряється на спеціально затверджених урядом автодромах і виражається у тризначному числі. За норму взяте число 100. Максимальним є число 600.
Шина з рівнем Treadwear 200 служитиме вдвічі довше, ніж з нормативним показником 100.
Варто зауважити, що ступінь спрацьовуваності шини залежить не лише від експлуатаційних характеристик. На нього можуть також впливати суб`єктивні фактори: дорожні і погодні умови, цикл, ва якому експлуатується авто, манера водіння.
Доречі. Недобросовісні продавці шин можуть розповісти вам, що показник стійкості до спрацьовування Treadwear свідчить про "прогнозований пробіг шини без поворотів і гальмувань". Можна собі уявити почуття споживача, який пам`ятає, що попередні шини "відходили" 50-60 тисяч км., а тут бачить "аж 420"...

Рівень зчеплення з мокрою дорогою (Traction)
Зазначений критерій є оцінкою здатності авта до повної зупинки на вологому покритті. Шина з вищим показником Traction дозволить авту зупинитись з меншим відрізком гальмівного шляху. Рівень зчеплення з мокрою дорогою (Traction) може мати наступні індекси:
- A - відмінний
- B - середній
- C - задовільний


Стійкість до нагрівання (Temperature)
Опірність нагріванню шини є дуже важливим показником, оскільки нагрівання шини призводить до пришвидшеного спрацьовування, а деколи і до руйнування шини.
Температурний рейтинг може виражатись у наступних індексах:
- A - відмінний
- B - середній
- C - задовільний